Boya
Villanızı, yazlığınızı, evinizi, ofisinizi ya da aklınıza gelen herhangi bir bölgeyi boyatacaksınız ancak hangi boyayı tercih etmelisiniz?
Birbirinden farklı boya çeşitleri arasında hangisi tercih edeceğinize karar verirken ekonomik olmasından silinebilir olmasına, kokusuz olmasından dayanıklılığına kadar birçok farklı etkeni göz önünde bulundurmaya çalışmaktasınız.
İşte işin bu kısmından sonra devreye Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama giriyor. Boyatacağınız alan için en uygun boya türünü seçmeniz için her bir boya çeşidinin özelliklerini biz size aktaracağız sizde boya rengine karar vereceksiniz. Gerisi tamamen bizde…
Söz verdiğimiz gün ve kalitede size teslim edeceğiz.
Öncelikle Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama tarafından kullanılan boya türlerinden bahsetmek isteriz;
Plastik Boya (Su Bazlı)
En çok tercih edilen boya türlerinden olan plastik boya kısa sürede kuruması ve kokusuz olması nedeni ile rağbet görmektedir. Aynı zamanda akrilik boya olarak bilinen su bazlı boyalar kolay silinebilir yapıları ile de ön plana çıkmaktadır. Su bazlı boya olarak anılmasının en büyük nedeni boya içerisinde inceltici olarak su kullanılmasıdır. Boya işlemi yapıldıktan sonra kuruma esnasında su buharlaştığı için diğer boya türlerine göre daha sağlıklı olarak kabul edilmektedir.
Mat bir boya türü olan plastik boya kapalı mekanlarda renkleri canlı ve güçlü göstermesi ile de tercih edilmektedir. Her ne kadar silinebilir bir boya türü olsa da tam anlamıyla silinebilir bir boya değildir bu nedenle çok sık silinmemesinde fayda vardır. Nefes alabilen türden bir boya olmasına rağmen duvar ve tavanlarda iki farlı çeşitte uygulanmaktadır, özellikle tavan yüzeyleri çok fazla kirlenmediği için daha fazla nefes alabilen türleri tercih edilmektedir.
Plastik Boyaların Avantajları:
֍ Kokusuz olması ve hızlı kuruması.
֍ Nefes alabilir yapıda olması.
֍ Ekonomik olması.
֍ Renkleri canlı ve güçlü göstermesi.
֍ Silinebilir yapıda olmaları.
Yağlı Boya (Solvent Bazlı)
Yağlı boyalar solvent bazlı boyalardır yani tiner ya da neft kullanılarak inceltilirler. 6-8 saat gibi kuruma süresi ile nispeten hızlı kurumsa özelliğine sahip olan yağlı boyalar kuruma esnasında dışarıya yoğun koku verirler. Boya işleminin yapılmasından sonraki bir hafta boyunca işlemin yapıldığı alanın iyi şekilde havalandırılması gerekmektedir çünkü yağlı boya bu süre boyunca kokmaya devam edecektir. İç mekanlarda duvar boyası olarak çok tercih edilmeyen yağlı boya silinebilir ve dayanıklı yapısı ile özellikle hijyenik olması istenen yüzeylerde kullanılır. Bu nedenle ağırlıklı olarak mutfak, banyo gibi hijyenin önemli olduğu alanlarda tercih edilmektedir, bunun yanında kap, pencere gibi objelerde de tercih edilmektedir.
Yanma özelliği yüksek olan yağlı boyaların evde saklanması güvenli değildir. Uygulaması diğer boya türlerine göre nispeten daha zor olan yağlı boyanın örtme ve yapışma özelliği yüksektir ve yüzeyleri korumanıza yardımcı olur. Pürüzsüz ve parlak görünümü ile doğru yerlerde kullanıldığında uzun süre dayanıklılığını korur.
Yağlı Boyanın Avantajları:
֍ Örtme ve yapışma gücü yüksektir, uzun süreli koruma sağlar.
֍ Silinebilir ve dayanıklı yapısı ile hijyenin önemli olduğu yerlerde kullanılır.
֍ Parlak, mat ve yarı mat seçenekleri mevcuttur.
Silikon Boya (Su Bazlı)
Koku ve alerjik özellikleri nedeni ile yağlı boyadan çekinen kişilere uygun olan silikon boya su bazlı bir boya türüdür. Silikon esaslı bir boya olan silikon boya su kullanılarak inceltilir, plastik boyadan farklı olarak kuruma süresi biraz daha uzundur. Plastik boya 2 saat gibi bir sürede kururken silikon boyalar yaklaşık 4 saat içerisinde kurumaktadır. Silinebilir yapıda olan silikon boyalar nemli bir bez aracılığı ile kolayca temizlenebilirler. Aynı zamanda su itme özelliği de olan bu boya kabarma yapmayacağı için de uzun süre dayanıklılığını korur. Hem su bazlı oluşu hem de dayanıklı oluşu nedeni ile özellikle evlerde en çok tercih edilen boya türü silikon boyadır.
Silikon Boya Avantajları:
֍ Kolay silinebilir ve dayanıklı yapı.
֍ Su itme özelliği.
֍ Kolay kuruma ve kokusuz oluşu.
Silikon boyanın yanı sıra yine su bazlı ipek boya da yarı mat ve mat boyanın arasında yer almakta ve göz yormayan renklerle tercih edilebilmektedir. Yine güçlü silinebilir bir yapıda olan ipek boya ev boyamada oldukça tercih edilen bir başka boya türüdür. Daha az yansıtma özelliği sayesinde kusurları kapamada iyidir ve oturma odalarında ve salonlarda tercih edilmektedir.
Saten Boya (Yarı Mat Boya)
Saten boya aynı zamanda yarı mat boya olarak da anılır ve dayanıklı yapısı ile ön plana çıkan bir boya türüdür. Özellikle çok trafik alan kalabalık alanlarda tercih edilen bu boya türü aynı zaman da evlerde de tercih edilebilmektedir. Kolay kolay sararmayan, dayanıklı ve temizlenebilir bir boya türü olan saten boya zamanla sararma yapmaz ve temizlendiğinde eski renk canlılığını geri kazanabilir. Boya yapılacak yüzeydeki kusurları ve hataları gizlemede oldukça başarımı olan saten boyalar alçı ve benzeri işlem görmüş yüzeylerde kolaylıkla kullanılabilir.
Kaygan yapıda olan saten boyalar suyu emme özelliği sayesinde silinirken boyanın zarar görmesini engellerken lekelerin kolayca temizlenebilmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle hastane gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda kullanılmaktadır ve halk arasında sağlıklı bir boya türü olarak bilinmektedir.