Giyinme Odası Dekorasyonunda İpuçları
Günümüzde modayı takip eden, aradığı kıyafeti bulmakta gittikçe zorlanan insanlar en iyi hizmeti vermeye yönelik gardırop sistemleri, artık ihtiyaçtan çok zorunluluğa dönüşmüş durumda. Bunun sonucu olarak son yıllarda işlevsellik ile estetiği bütünleştiren, doğru tasarlanmış konutların hemen hemen hepsinde yeni bir mekan olarak giyinme odalarını görüyoruz.
Giyinme odalarının kullanıcıların yaşam tarzına uygun, tüm ihtiyaçlarına cevap veren kullanışlı mekanlar olması, zamanın çok önemli olduğu çağımızda büyük bir kolaylık sağlıyor.
Özel bölümleriyle kullanıcıların kıyafetlerini kendilerine uygun yerleştirmesini sağlayan, kullanım sıklıklarına göre el altında tutan ya da uzak bir köşeye yerleştiren giyinme odaları, zengin aksesuar seçenekleri de sunuyor. Giyinme odalarının yanı sıra gardırop sistemleri de yatak odasının içinde kullanıldığında dekorasyonu güçlendirici etki sağlıyor. Bu sistemlerin klasikten moderne dek uzanan farklı model seçenekleri bulunuyor.
Tasarım aşamasında, özellikle giyinme odasının yer döşemesinin ahşap parke gibi doğal bir malzemeden yapılması gerekir. Duvardan duvara halı gibi toz tutucu döşeme malzemeleri tercih etmemelidir.
Giyinme odaları ve gardırop sistemleri tasarlarken ve alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalardan söz edilebilir:
Sistemler toz ve kiri minimumda tutacak malzemelerden yapılmalı, gardırop sistemi içinde özel üretilmiş toz tutucular bulunmalıdır.
Giyinme odası ve gardırop sistemlerinin iç renklerinin açık renk seçilmesi kıyafetlerin daha rahat algılanmasını sağlamaktadır.
Mekandan daha fazla yararlanmak, kullanım alanlarını arttırmak amacıyla tabandan tavana kadar olan sistemler tercih edilmelidir. Böyle durumlarda askılıkların, kullanıcıların rahat ulaşabilmeleri amacıyla, üst bölümlerinin asansör askı sistemi ile dizayn edilmesi gerekmektedir. Normal bir insanın uzanabileceği yükseklik 200-220 santimetredir. Asansör askı kullanılmadığı üst bölümler daha çok yüklük olarak kullanılmalı veya yazlık-kışlık ayrımının yapıldığı kısımlar olarak ayarlanmalıdır.
Gardırop sisteminde ayakkabılık bölümünde havalandırma imkanı sağlayacak düzenek ayarlanmalıdır. Giyinme odasında ise ayakkabılar özel bir kapaklı bölümde muhafaza edilmeli veya kutu içinde saklanmalıdır.
Tercih edilen her iki sisteminde modüler sisteme uygun olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılan mekana uygun olarak tasarlanabilmeli, ancak herhangi bir ev taşınması durumunda rahatlıkla yeni mekana adapte edilebilir olması gerekmektedir.
Giyinme odası büyük olduğu takdirde ortada kullanılabilecek olan ada denilen sabit veya hareketli bölüm, çıkarılan kıyafetlerin yerine asılana dek uygun yerde durmasını sağlayabilmektedir. Bu bölüm kıyafet seçimi sırasında da yardımcı olmaktadır. Ayrıca çorap, ayakkabı gibi oturularak giyilen parçalar için bir puf olmalıdır.
Kullanım alanlarının artışını sağlamak ve daha kullanışlı olması için de farklı ölçülerde iç bölmelerde raflar ve çekmeceler olmalıdır.
Belli bir yaşı aşmış veya çok fazla eğilmesi sakıncalı olan kullanıcılar için çekmeceler yerden en az 50 santimetre yukarıdan takılmalıdır.
Tüm bunların yanında mekanların optimum kullanışlılık ve estetik ile tasarlanması, projelendirilmesi, yerine sorunsuz monte edilmesi, yıllar boyunca ihtiyaca göre istenen değişikliklerin yapılması için satış öncesi ve sonrası işinde uzman, özel eğitim almış mimar ve iç mimarlar ile çalışmak sorunsuz bir sonuç için en uygun yoldur.
Copyright © Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama
www.pakelmimari.com