Taşlama Motoru Kullanma Talimatı
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 –
Bu talimatnamenin amacı; Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama imalathane ve şantiyelerinde yapılacak Taşlama Motoru kullanma ve benzeri hareketlerin nasıl yapılacağının ana kurallarını tespit etmek ve ilgili işlemlerin eksiksiz yapılmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 –
Bu talimatname Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama imalathane ve şantiyelerinde yapılacak taşlama motoru ile yapılacak çalışma işlerini kapsamaktadır
Dayanak
MADDE 3 –
Bu talimatname, İşveren / İşveren Vekili kararı ile hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 –
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulama
MADDE 5 –
Taş Motoru Kullanma Çalışmaları
֍ El taşı kullanacak olan personel bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olmalıdır. Eğitim almamış personelin el taşı motoru kullanması yasaktır.
֍ El taşı kullanılmadan önce mutlaka göz ile kontrol edilmeli, açma kapama düğmesinin çalışır vaziyette olduğundan emin olunmalıdır. El taşının topraklı prizden alınışından itibaren kordonunda herhangi bir sıyrılma, açılma olmadığı kontrol edilmelidir.
֍ Taşlama motoru kullanılırken tamamen kapalı goggle tipi gözlük veya yüz siperi ve nitril eldiven kullanılmalıdır.
֍ El taşı ile kesme yapılacak ise “kesme taşı”, taşlama, aşındırma yapılacak ise “taşlama taşı” kullanılmalıdır. “Kesme taşı” ile aşındırma, taşlama yapmak, “taşlama taşı” ile kesme yapmak kesinlikle yasaktır.
֍ Taşın çapı ve dönme hızı el motoruna uygun seçilmiş olmalıdır.
֍ Taşı göbeğe bağlanırken, göbek somunu gevşek veya aşırı sıkı olmamalıdır.
֍ Taşın çalışanın üzerine gelen tarafında muhafazası olmalıdır. Muhafazası olmayan ya da çıkartılmış el taşı kullanılmamalıdır.
֍ Taşlanacak ya da kesilecek olan malzeme sabit ve sağlam bir noktaya bağlanmalı, kesme yada taşlama sırasında kendi kendine hareket etmesi önlenmelidir.
֍ El taşının ataleti nedeni ile durdurma butonuna basıldıktan sonra da taşın yavaşlayarak dönmeye devam etmesi nedeni ile tamamen durmadan masa veya yere konulmamalıdır.
֍ El taşı motorları mümkün olduğunca duvara monte edilmiş olan askılara asılmalıdır.
֍ El taşı motoru belirli periyotlar ile elektrik ve mekaniksel olarak kontrolden geçirilmeli, sağlam olduğuna dair kayıt altına alınmalıdır.
֍ Taş motoru kullanan personel bol elbise, kravat ve zincirli yaka kartı kullanmamalıdır.
֍ Kesme veya taşlama yaparken ortaya çıkan kıvılcım parçacıklarının çevredekilere zarar vermemesi için panel, duvar konulması gibi önlemler alınmalıdır.
ALTINCI BÖLÜM
İlgili Dokümanlar
MADDE 9 –
Formlar
Referanslar
YEDİNCİ BÖLÜM
Dağıtım
MADDE 10 –
Tüm dağıtımlar, elektronik ortamda (soft copy) dokümanların son revizyon halleri tüm bölüm/birim personeline bildirilen o