Hava Temizleme Cihazı

Havada pek çok partikül bulunur. Bunların çoğu doğaldır ve genellikle zararsızdır. Ancak diğerleri kimyasal maddelerdir ve temiz havadan sağlıklı bir şekilde faydalanmamızı engellerler. Dolayısıyla havadaki kimyasal maddeleri ve alerjenleri ortadan kaldırmamız gerekir. Çünkü sağlık üzerinde doğrudan olumsuz etkileri vardır; astım ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilir ya da daha da kötüleştirebilirler.

Temiz hava, içindeki bütün zararlı partiküllerin ve kirli maddelerin giderilmiş olduğu hava olarak tanımlanabilir. Hava temizleme teknolojimiz zararlı partikülleri sadece gidermekle ve ayrıştırmakla kalmaz; aynı zamanda tozu, kötü kokuyu, hayvan tüylerini, polenleri ve diğer alerjenleri de yok eder. İç mekan havasındaki 0.1 mikrona (1 mikron=1 metrenin milyonda biri) kadar toz, polen, duman, ev akarı, ev akarı alerjenleri, küf sporları ve ev hayvanı alerjenlerini temizler. Böylece hava temiz ve sağlıklı olur.
Kısaca teknik özellikleri şu şekildedir;
Mekanik Filtreler;
Havayı düz, plili ya da yüksek etkili parçacık süzme (HEPA) teknolojisi yüzeylerinden süzerek havadaki parçacıkları yakalarlar.
Hepa Filtreler;
Akciğerlere kadar çekilebilecek olan küçük parçacıkları süzmekte kullanılan en etkili mekanik filtrelerdir. Bugün kullanımda olan hava temizleyicilerden en yüksek verimli olanları en az %99.97 oranında ve 0.3 mikron büyüklüğündeki parçalara kadar temizleme işlemi yapabilmektedirler.
Elektronik Hava Temizleyiciler;
Basitçe negatif iyon jeneratörleri yoluyla havadaki parçacıkların yüzeye çökmesini sağlarlar. Ancak bir oda içinde çalıştırıldıkları takdirde yere çöken parçacıkların bir süre sonra tekrar havaya karışmasına yol açabilirler. Elektrostatik çökeltici adı verilen daha gelişmiş cihazlar havadaki parçacıklara elektrik yükü vererek onları zıt yüklü metal plakalar yoluyla yakalarlar. Cihazın düzgün çalışması için bu plakaların düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Hibrit (Melez) Filtreler;
Yukarıda saydığımız filtrelerden en az ikisinin özelliklerini bir araya getirirler. Bunlara bir örnek, düz veya plili kumaşı elektrikle yükleyerek havadaki parçacıkları yakalayan “elektret” filtresidir. Temiz oldukları sürece bu filtreler etkilidir fakat parçacıklarla dolduklarında verimlilik düşeceğinden yenilenmeleri gerekir.
Gaz Faz Filtreleri;
Genellikle hava temizleme cihazlarına takılan ve belli gaz, buhar ve koku türlerini temizleyen filtrelerdir.
Partikül Filtresi;
Kartuşu, toz, toz akarları, polen ve küf sporları gibi kirli havadaki maddeleri HEPA’dan 3 kat daha iyi filtreler. Yoğun, dokunmamış fiberglas filtre malzemesinden imal edilmiştir. Elektrostatik yüksüzdür. Normal, ev kullanımında bir filtre 1 yıl boyunca kullanılabilir. Daha yüksek kirliliğe sahip çevrelerde filtre ömrü kısalacaktır.
Karbon Filtre;
Karbon Fitre, HEGA (Yüksek Verimli Gaz Absorpsiyonu) malzemesinden yapılır. Oksijen aktif karbon filtredir. Kömürün dokunmamış polyester liflerine yedirilmesiyle üretilir. Gözenek boyutu 1.2 – 20 nanometre arasındadır. 300 zehirli gazı ve kokuyu temizlemeye yardımcı olur.
Duman Filtresi;
Duman Azaltma Filtresi Kartuşu, tütün kokularını hızla azaltmak için özel olarak tasarlanmıştır. Yüksek performanslı karbon filtre, aynı zamanda evcil hayvanlar, pişirme, temizlik ürünleri, boya gibi evde oluşan daha fazla kokuyu hedeflemektedir.

 

Copyright © 2013 - Pakel Mimari, Tasarım ve Uygulama